CSN utlandsstudier: Så fungerar det
Det kan kännas krångligt att förstå hur studiemedel från CSN för utlandsstudier fungerar, särskilt med tanke på alla olika typer av lån som finns. Den vanligaste frågan är kanske: Kan du få CSN för utlandsstudier med Kilroy Education Abroad? - Svaret är enkelt. Ja det kan du!
Att studera utomlands på universitet eller college innebär att du kan få studiemedel från CSN, vilket kan täcka både boende och levnadskostnader. Med csn får du totalt 16 440 kr i månaden när du studerar utomlands heltid, i form av lån och bidrag. Av den summan är 4092 kr bidrag från CSN som du inte behöver betala tillbaka, medan resten är lån som du återbetalar efter avslutade studier.
Exakt hur mycket bidrag och lån du kan få beror på flera faktorer, som vilket land du ska studera i och hur länge du planerar att studera utomlands. Det är mycket att hålla koll på, men vi har sammanfattat det viktigaste för att göra det så enkelt och tydligt som möjligt för dig.
Boka in studierådgivning
Vilka lån kan jag ta av CSN?
Utöver det grundläggande studiemedel på 16 440 kr per månad i bidrag och lån, kan du även ansöka om merkostnadslån för att täcka extra utgifter. Extra utgifter kan vara undervisningsavgifter, resor och försäkringar. Det betyder att du kan få ekonomiskt stöd för extra kostnader utöver ditt vanliga lån och bidrag när du studerar utomlands.
Undervisningsavgifter
Väljer du att studera på en skola som har undervisningsavgifter, vilket på engelska kallas tution fee, har du rätt att ansöka om merkostnadslån för att täcka kostnader som exempelvis inskrivning, kursavgifter och tentamen. Hur mycket du kan låna varje termin beror på om du studerar på heltid eller deltid, samt vilken utbildningsnivå du läser på.
Om du studerar heltid på eftergymnasial nivå kan du låna upp till 3 783 kronor per vecka för undervisningsavgifter. Studerar du heltid i 20 veckor innebär det att du kan låna som mest 75 260 kronor för den perioden. Kom ihåg att CSN kanske inte täcker hela undervisningsavgiften, du kan som mest låna 451 584 kronor för undervisningsavgifter. CSN kan betala ut lånet månadsvis i förskott eller terminsvis. De flesta studenter väljer att få lånet utbetalt inför varje ny termin.
Resor
Behöver du låna pengar för att täcka resekostnader till och från studielandet så finns det möjlighet till det. För att få lånet måste du resa med allmäna färdmedel, som flyg eller tåg. Samt att du har fått studiebidrag för hela studieperioden och är berättigad till studielån under minst en av veckorna i perioden. Maxbeloppet som du kan låna för resa i ett studieland utanför EU/ESS är 17.640 kronor, per kalenderhalvår. Inom EU/ESS är maxbeloppet 5880 kronor, per kalenderhalvår. Utbetalningen av lånet för resan sker tidigast tre veckor innan studierna börjar.
Försäkring
Inför din resa är det viktigt att vara försäkrad, det ger ersättning vid sjukdom eller olycka. Utan försäkring kan kostnaden för detta bli mycket dyrt. Hur mycket du kan låna till din försäkring varierar, det beror på hur lång din utbildning är och i vilket land du studerar. I USA är maxbeloppet 476 kronor per vecka och i övriga världen är maxbeloppet 317 kronor per vecka. Lånet för försäkring kan betalas ut ett år på en gång i samband med studiestart.
Som tidigare konstaterats, varierar beloppen för lån och bidrag beroende på din studielängd och vilket land du ska studera i. För att få en uppskattning av hur mycket du kan låna, kan du enkelt beräkna det på CSN:s hemsida här.
Bra att veta inför din ansökan om CSN för utlandsstudier
Det är mycket att tänka på när du ska studera utomlands, och här är några fler viktiga punkter du bör hålla koll på när det kommer till CSN och finansiering:
-
Antagning: För att kunna ansöka om bidrag och lån från CSN måste du vara antagen till en utbildning och ha ett giltligt antagningsbevis samt intyg på kostnader liksom studietid.
-
Bostadskrav: Du måste ha bott i Sverige under minst två år i följd de senaste fem åren för att kunna ansöka om studiemedel för dina studier utomlands.
-
Tidigare studiemedel: Om du tidigare haft studiemedel från csn på eftergymnasial nivå kan du bara få studiemedel om du har klarat dina kurser/poäng.
-
Minst 13 veckors studier: För att ha rätt till studiemedel vid studier utanför EU måste du studera i minst 13 veckor på heltid. Det går bra att kombinera flera kortare kurser för att uppnå kravet på 13 veckor.
-
Betala tillbaka CSN: Återbetalningen av ditt studielån från CSN börjar tidigast sex månader efter att du avslutat dina studier. CSN skickar information om återbetalningsplanen och betalningsdetaljer när det är dags att betala tillbaka, vilket vanligtvis sker i samband med årsskiftet.
Många studenter väljer även att spara pengar innan de åker för att ha en extra ekonomisk buffert till aktiviteter, nöjen, utflykter eller oförutsedda kostnader. Att planera sin ekonomi i förväg gör inte bara din studietid utomlands tryggare, utan även mer flexibel.
För att bli bättre förberedd och få koll på hur du ansöker om studiemedel, rekommenderar vi att du kollar in CSN:s hemsida för utlandsstudier.
Läs mer om CSN för utlandsstudier
Blir du fortfarande inte klok på CSN för utlandsstudier?
Våra studierådgivare har koll på det mesta när det kommer att studera utomlands och kan hjälpa dig med att reda ut hur finansieringen av dina studier kan gå till. Boka in dig på en kostnadsfri studierådgivning så guidar vi dig genom möjligheterna. Studierådgivningen går att ta både över telefon eller i en av våra butiker - du bestämmer.