Så spännande att du vill studera utomlands! Vi gissar att du verkligen ser fram emot ditt nya äventyr, men du är förmodligen också väldigt förväntansfull och har många frågor. Vi vet att ansökningsprocessen kan kännas överväldigande, men som tur är är du inte ensam. Våra studievägledare har lång erfarenhet av att skicka svenska studenter utomlands och hjälper dig genom hela processen - så att det går så smidigt som möjligt! Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till när du får hjälp av Education Abroad - powered by KILROY.
Vår hjälp och vägledning är helt gratis och icke-bindande - så tveka inte att höra av dig!
Boka gratis studievägledning
Ansökningsprocessen steg för steg
Har du precis börjat och vet inte riktigt var och vad du vill studera, eller kanske har du redan en idé om att du vill utforska Hawaii eller New York och vill veta mer om vad du kan studera där? Oavsett var du befinner dig i processen kan vi hjälpa dig vidare! Här är en översikt över ansökningsprocessen och hur vi kan hjälpa dig från början till slut.
1: Research
Det första steget är att fundera över vad du letar efter och vad du har för ambitioner för dina utlandsstudier. Kom ihåg att ju mer du har funderat i förväg och kan berätta om dina intressen och önskemål, desto bättre kan vi hjälpa dig att fatta det bästa beslutet.
Vad vill du studera?
Om du är osäker på vad du vill studera kan det vara bra att börja med att fundera över vad som verkligen intresserar dig, och om det är något du kan tänka dig att fördjupa dig i och arbeta med i framtiden. Om du fortfarande är osäker, eller inte riktigt redo att påbörja en hel utbildning, kan ett Study Abroad-program vara en idealisk lösning. Genom att studera 1-2 terminer får du möjlighet att prova på olika ämnesområden, samtidigt som du utforskar en ny kultur och ett nytt land. Om du hittar ett ämne som verkligen fångar ditt intresse kan det ofta vara möjligt att få dessa ämnen godkända som en del av en framtida examen. Det ger dig flexibiliteten att utforska utan att binda dig från början. Här kan du läsa mer om olika ämnesområden.
Var vill du studera?
Du kanske har föreställt dig hur du vill att din studieplats ska se ut eller var i världen du vill studera. Drömmer du till exempel om stadsliv, strand och sol, eller kanske berg och natur? Andra faktorer som kan påverka var du vill studera är om du vill ha möjlighet att arbeta vid sidan av studierna, och om du vill lära dig ett annat språk än engelska under studietiden. Vi har ett nära samarbete med över 35 högkvalitativa universitet och högskolor i några av världens mest spännande länder och städer, och kan ge dig råd om du är osäker. Här kan du läsa mer om de universitet vi samarbetar med.
När vill du börja studera?
De flesta universitet startar två gånger per år, medan andra startar tre gånger per år. Ansökningstiderna varierar från universitet till universitet, men många har löpande antagning. Det betyder att de inte har några officiella ansökningsdeadlines, men du måste ändå se till att du har tillräckligt med tid för alla nödvändiga förberedelser. Vi rekommenderar att du kontaktar oss minst 4-6 månader innan du önskar påbörja dina studier. Om du är sent ute rekommenderar vi ändå att du frågar om det fortfarande är möjligt att ansöka. Ofta går det!
2: Rådgivning
Har du hittat en stad som du tycker låter extra intressant, eller ett specifikt universitet du vill veta mer om? Kanske är du fortfarande väldigt osäker? Oavsett var du står finns våra studierådgivare redo att hjälpa dig att navigera genom de många möjligheterna. Vi ger råd om allt från ämnesval och antagningskrav till möjligheter att vid behov göra språktest.
3: Sök till skolan!
När du har bestämt dig för var och vad du vill studera är det dags att påbörja ansökningsprocessen. Ansökningsprocessen är verkligen väldigt enkel och tydlig när du ansöker via oss. Vi skickar dig ansökningsformuläret och en checklista med dokument och eventuella testresultat som du behöver skicka till oss med din ansökan. Vi skickar ansökan vidare till universitetet och följer upp hela vägen från början till slut – och ser till att alla nödvändiga dokument är i ordning och skickas in i tid. Vissa universitet tar ut en avgift för att ansöka, men vår hjälp är helt gratis. Med vår hjälp går ansökningsprocessen mycket snabbare och är mycket mindre stressig än om du ansöker på egen hand.
När ansökan är inskickad kan du förvänta dig ett svar inom 1-8 veckor, beroende på vilket universitet du söker till. När du får svar hjälper vi dig att tacka ja till platsen.
4: Visum och finansiering
När du har fått svar från universitetet och tackat ja till studieplatsen är nästa steg att ansöka om visum och planera finansieringen av dina studier. Våra handledare hjälper dig genom visumansökan och kan guida dig i hur du ansöker om studiemedel från CSN. Vi kan också tipsa dig om eventuella stipendier som finns att söka från universitetet.
Dessutom påminner vi om vikten av en studentförsäkring. När du ansöker genom oss får du rabatt på Gouda Studera Utomlands – en heltäckande försäkring som täcker bland annat sjukhus- och transportkostnader, samt ger ersättning om du blir bestulen på något. Med rätt försäkring slipper du oplanerade utgifter om olyckan är framme.
5: De sista förberedelserna
Nu när allt är på plats är det dags för de sista förberedelserna innan du ger dig av. Vi kan hjälpa dig att boka flygbiljetter och ge tips på olika boendealternativ - antingen privat eller på campus. Du får också en checklista skickad till dig med allt som behöver ordnas innan avresa, inklusive kursregistrering, ansökan till CSN och studentförsäkring.
Vi har skapat Facebook-grupper för studenter som ska åka till USA och Australien, där du kan lära känna andra och be om tips/råd från de som redan är på campus.
Du kan när som helst kontakta din studierådgivare för att få hjälp och råd under hela din studietid.
Är du redo att ansöka?
Är du redo att ta nästa steg mot ditt äventyr utomlands? Boka ett möte med en av våra studierådgivare för att starta ansökningsprocessen! Vi ser fram emot att höra från dig och hjälpa dig att förverkliga dina drömmar.
Boka gratis studievägledning