Praktisk information inför studier i Australien
Inför din resa till Australien finns det en del saker som du bör ordna, som tex. visum, resa, boende och försäkringar mm. Du betalar terminsavgift vid alla skolor som Vi representerar. Avgiften beror dels på vilken skola och dels på vilken kurs du väljer. I Australien säkras kvaliteten på de eftergymnasiala utbildningarna av olika regleringar genom statliga organisationer som fungerar som kvalitetsgranskare. Termerna "university" och "degree" är skyddade i Australien och får enbart användas av skolor som uppfyller de uppställda kraven. Detta system har bidragit till att utbildningar i Australien har erhållit ett mycket gott internationellt rykte.
Visum
För att studera i Australien måste du ha ett studentvisum. Visumet söker du när du har blivit antagen till skolan och fått ditt CoE (Confirmation of Enrolment). Tänk på att du måste ha ett pass som är giltigt under hela din studietid samt minst sex månader efter studierna för att din visumansökan till Australien ska bli godkänd. I avgiften ingår ett arbetstillstånd. Du kan arbeta upp till halvtid, 20 timmar per vecka, under terminstid och under lov och mellan terminer kan du arbeta heltid, 40 timmar per vecka. Ytterligare information om hur du går tillväga får du av oss om du blir antagen till en utbildning.
Hur tar man sig dit?
Det som är så bra med oss är att vi inte bara jobbar med studier utan också med resor – biljetten bokar vi såklart åt dig. Antingen bokar din studierådgivare in denna med dig på en gång eller så får du din personliga reserådgivares kontaktuppgifter vid ditt första möte som kan ta fram en passande resplan åt dig. Du kan låna pengar av CSN för flygresan. Kontakta oss med dina frågor, för information om olika flygpriser eller att boka din flygresa.
Kommunikation
Alla skolor ger studenterna möjlighet till internetuppkoppling. Priserna för att ringa både inom Australien och utanför är rimliga, och vi rekommenderar att du skaffar dig ett lokalt abonnemang eller kontantkort när du anländer till Australien för att ringa billigast. Telefonoperatörer är till exempel Telstra, Optus och Vodafone.
Utlandsstudieförsäkring
Australien är tacksamt befriat från många sjukdomar som finns i andra länder tack vare sina stränga karantänsregler (det är bland annat förbjudet att ta in mat och jordbruksprodukter i landet), men för att du ska få visum till Australien måste du teckna en utlandsstudieförsäkring som ger dig ett komplett försäkringsskydd under hela din studietid.
Vi rekommenderar ERV-reseförsäkring speciellt anpassad för dig som studerar utomlands, som vi också kan hjälpa dig att teckna.
Boende
De flesta svenska studenter hittar ett privat boende på plats antingen tillsammans med andra studenter eller på egen hand. Det är i allmänhet relativt enkelt att hyra ett hus eller en lägenhet utanför campus i Australien. Vi rekommenderar däremot att du bokar ett tillfälligt boende så att du har någonstans att sova de första nätterna.
Du kan också välja att bo hos en värdfamilj eller på universitetsområdet/campus i studentkorridor, hus eller lägenhet. Boende i värdfamilj och i studentkorridor inkluderar ofta frukost och middag. Att bo på campus under den första terminen kan vara ett bra alternativ om du kommer direkt från gymnasiet och inte är van vid att bo på egen hand. På så sätt kommer du också i kontakt med många andra studenter. Boendet bokas efter att du blivit antagen till en utbildning och du får mer information om de olika boendealternativen tillsammans med ditt antagningsbesked.
CSN studiemedel
De vanligaste programmen kostar mellan 12 000 - 34 000 AUD per år. Se respektive skolas katalog eller hemsidan för aktuella priser. Kostnader för mat och logi tillkommer och varierar beroende på vilken ort du studerar på. Utöver detta tillkommer också kostnader för kurslitteratur, transporter och fickpengar samt resa, försäkring och visum.
Samtliga universitet och college som vi representerar i Australien är ackrediterade och godkända av Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Det kan dock förekomma vissa kortare kurser och certifikatsutbildningar som inte berättigar till studiemedel. Stäm av med oss om du är osäker.
Läs mer om studiemedel från CSN vid utlandsstudier här.
Praktikplats/Internship
För dig som läser ett Study Abroad-program erbjuds också möjligheten att, inom vissa ämnesområden, praktisera på ett företag eller en myndighet under din studietid. Praktiken motsvarar en av delkurserna under terminen och arbetet du erbjuds beror på tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet. Detta är en enastående möjlighet att få utländsk arbetslivserfarenhet inom ditt ämnesområde. Denna möjlighet erbjuds just nu på University of Sydney och University of New South Wales i Sydney. Ansökan sker på speciell blankett. Kontakta KILROY för mer information.
Stipendier
För dig som är beredd att lägga ned tid och engagemang finns det gott om stipendier att söka för din utlandsvistelse. Både specifikt anpassade stipendier och mer generellt hållna.
Utbildningar i Australien
Du kan studera både på Undergraduate- och Postgraduatenivå vid universiteten i Australien. Du kan också läsa fristående kurser under en eller två terminer som s k Study Abroad-student. Du har dessutom möjlighet att välja bland ett antal kortare och mer praktiskt inriktade Diplomutbildningar, exempelvis Design Studies, Business och IT.
Det akademiska läsåret vid universiteten i Australien
Det akademiska läsåret börjar i februari/mars och slutar i november, med ett terminsuppehåll på ett par veckor i juli. Vanligtvis läser du fyra parallella kurser under en termin för att vara heltidsstuderande. De flesta universitetsutbildningarna börjar både i februari och i juli. Om du är intresserad av att läsa som Study Abroad-student kan du påbörja dina studier antingen i februari eller i juli varje år. Det vanligaste är att man ansöker 4-12 månader innan kursen eller programmet börjar, men vi tar emot ansökningar till de flesta skolorna i Australien upp till två månader innan kursstart.
Antagningskrav
För att bli antagen till ett universitet och en utbildning i Australien måste du ha allmän behörighet dvs ett slutbetyg eller motsvarande från gymnasiet. Om du inte har allmän behörighet kan du exempelvis gå ett s k Foundation Year (basår) eller en förberedande Diplomutbildning innan du påbörjar dina akademiska studier. Precis som i Sverige kan antagningspoängen variera kraftigt mellan olika universitet och utbildningar. I regel gäller att de utbildningar som har höga betygskrav i Sverige också har höga krav utomlands men ofta kan det vara något lättare att bli antagen som utländsk student på en utbildning i Australien.
Språkkrav vid universiteten i Australien
Vi har utformat ett specialavtal för sökande från Sverige med de flesta av våra samarbetspartners. Om du har betyg A, B eller C i engelska 5 och 6 från gymnasiet räcker det oftast som bevis på tillräckliga kunskaper i engelska. För masterstudier krävs däremot oftast att man skriver ett internationellt språktest, undantaget en del Undergraduate- och Postgraduateutbildningar där ett officiellt språktest krävs. Våra skolor gör dock alltid en individuell bedömning av din ansökan. Om du har ett lägre betyg men praktisk erfarenhet av språket kan det i vissa fall räcka.
Behöver du skriva ett språktest kan du antingen skriva ett IELTS-test eller TOEFL-test. IELTS skriver du genom Folkuniversitetet på ett antal orter i Sverige och det ges ett flertal gånger per termin. TOEFL bokar du online via TOEFLs hemsida och testet ges endast ett fåtal gånger per termin på ett par orter i Sverige. För dig som vill fräscha upp dina språkkunskaper före kursstarten finns det möjlighet att läsa en förberedande språkkurs. Kontakta oss för ytterligare information om språkkurser.
För dig som vill fräscha upp dina språkkunskaper före kursstarten finns det möjlighet att läsa en förberedande språkkurs.