{{ section.name }} Support

Vi hittade {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} samt {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} för '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support

Hittar du inte det du letar efter?

Hör av dig till oss så hjälper en av våra grymma reseexperter dig att hitta din drömresa.

Volontärarbeta med vithajar

volontärarbete med vithaj

Vill du volontärarbeta med vithaj i Afrika?

Vithajen är ett fantastiskt djur och du som är taggad på att se skräcken i vitögat och möta dessa fantastiska vattenvarelser kan nu engagera dig inom ett av våra populäraste volontärprojekt i den vackra omgivning kring Gansbaai utanför Kapstaden i Sydafrika.

Volontärarbeta med vithajar, valar och pingviner i Gansbaai
Detta spännande volontärprojekt hittar du i staden Gansbaai, vilken är känd för sin hajdykning. Förutom att du här hittar vithaj, finns det även mängder av andra intressanta djurarter.

Var? Gansbaii, två timmar från Kapstaden
Hur länge? 17 dagar
Läs mer om Marine Conservation and Ecotourism här

Volontärprojektet & din insats

Två timmar utanför Kapstaden ligger Gansbaai och här kommer du att arbeta sida vid sida med biologer och forskare och samtidigt lära dig mer om vithajar, och dessutom pingvinger och valar. Som volontär hjälper du till med administrationen och forskningen kring djurens liv och vanor. Du kommer exempelvis få vara med och manuellt märka och tracka hajar.

Förutom att få arbeta med djuren är du även delaktig i att informera människor om arterna för skapa en större förståelse för och respekt mot djuren. Vi kan lova dig att detta volontärprojekt kommer att förändra din bild av bland annat vithajen för alltid. Du kommer att tillbringa största delen av din tid som volontär på en båt så om du är en landkrabba, watch out!

Vad ingår?

  • Boende med andra volontärer under hela projektet
  • Två dagars orientering i Kapstaden
  • Transport mellan Gansbaai och Kapstaden vid ankomst och avfärd
  • Utbildning om biologi, beteende, forskning, bevarande, attityder, hajattacker och grundläggande sjömanskunskaper
  • Frukost dagligen och lunch under arbetsdagarna
  • Allt pappersarbete, placering och kontakt med organisationen
  • Donation till projektet

Observera att flygbiljett tur/retur till Kapstaden tillkommer. Men ta det lugnt, vi hjälper dig med detta.

val utanför sydafrikas kust

Om projektet

Projektet fokuserar på ekoturism och marint naturskydd med fokus på vithajar, valar samt pigviner.

"Everything we do, we aim to do in harmony with nature and the environment we are working in." - Project Manager

Förutom att arbeta med administration och forskning kommer du även hjälpa till vid burdykning med vithaj. Dykningen för turister bidrar till att finansiera en stor del av den utrustning som behövs för att forska vidare om vithajens liv och dess fortplantning. Dessutom bidrar den till att fler människor lär sig att respektera vithajen som i många fall är ett missförstått djur. Vithajar är mycket intelligenta och sårbara, och förtjänar både sympati och respekt. 

Detta marina volontärprojekt har arbetat med populationskontroll av och beteendeforskning om vithajen sedan 1991. Det var först 2019 projektets huvudfokus ändrades till att även inkludera arterna val och pingvin.

Minimiålder för att delta är 18 år.

pingvin i sydafrika

Om Vithajen

Vithajen (Carcharodon carcharias) är den största nu levande rovfisken och är förmodligen den mest kända hajarten. Hanar blir oftast uppåt 3,5 - 4 meter och honor mellan 4,5 och 5 meter. Vithajen lever i svalare subtropiska områden, och dess huvudsakliga föda består av fisk och marina däggdjur som den jagar aktivt. Vithajen har en av de största geografiska utbredningarna av alla hajar och förekommer i de flesta hav, som Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet. Satellitstudier och genetiska studier tyder på att vithajen kan migrera långa sträckor.

Vithajen äter fisk, sälar, kadaver, andra hajar och det händer att den äter fåglar. Vithajar är troligen ensamlevande men de har en social hierarki. Vithajarnas tänder är formade för att skära och kan bland annat skära genom segt kött, ben och senor. Vissa systematiker menar att vithajen är släkt med en utdöd hajart, Megalodon, också kallad jättetandhaj (Carcharodon megalodon). Denna antas ha haft ett liknande utseende som vithajen, men kunde bli upp till 16 meter lång och väga över 52 ton.

I södra Sydafrika nära Kapstaden har ett intressant beteende observerats. Varje vinter samlas ett flertal vithajar i False Bay runt ön Seal Island. I sin jakt på de pälssälar som håller till där under vinterhalvåret kan man observera vithajar, stora och små, när de bryter vattenytan i snabba och kraftfulla attacker på sitt byte. Fenomenet kallas breaching (bryta igenom).

en vithaj som hoppar upp ut vattnet

Vill du veta mer om projektet?

Hör av dig till oss för att få mer information om hur du kan engagera dig i projektet.

Boka in en gratis reserådgivning

alt

Designa din egen drömresa!

Vi älskar att göra grovjobbet för dig. Låt oss ta fram ett reseupplägg helt efter dina drömmar! Gör såhär:

  1. Berätta för oss när och hur du vill resa samt vad du vill se! 
  2. Våra reseexperter hittar de bästa priserna och alternativ för aktiviteter
  3. Du får ett reseförslag och personlig feedback av en av våra reseexperter 

Vi hjälper dig så att du får ut det mesta av din budget och vi delar med oss av våra egna resetips. Oroa dig inte - vi tar inte en krona för besväret och du förbinder dig inte till något!

Börja designa!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hoppsan! Sidan du letade efter går inte att hitta. Kanske hittar du något här istället...