Sandy Stadelmanns resa till Peking och tillbaka
Sandy Stadelmann ger sig ut på en av hennes mest utmanande äventyr hittills. Hon ska nämligen resa till Peking och tillbaka - utan att flyga överhuvudtaget! Resan börjar med att ta båten från Stockholm till Finland. Där tar hon sig med tåg till St Petersburg och påbörjar sedan den otroligt vackra och episka rutten längst transmongoliska järnvägen genom Ryssland, Mongoliet och slutligen Peking i Kina.
Med anledning av den rådande situationen har vi valt att inte erbjuda resor till Ryssland tillsvidare.
En resa helt utan flygbiljetter!
Sandy Stadelman är digital nomad och vloggare och har många gånger rest med KILROY. Men denna gång ska hon göra något helt nytt: hon reser helt solo med transmongoliska järnvägen hela vägen till Peking och tillbaka - helt utan att flyga. Målet är dels att visa för sig själv och för andra att det går att göra fantastiska resor utan att flyga. Men också för att själva resan är en utmaning och upplevelse i sig. Resan tar cirka en månad och vi har nedan listat några av stoppen och höjdpunkterna nedan.
Följ Sandys resa på hennes instagram mellan 5/9 o 3/10 och håll även utkik på hennes youtubekanal
Från Stockholm till Helsingfors till Sankt Petersburg och så vidare...
Sandys resa börjar som sagt sin resa med Finlandsfärjan och lite klassiskt dansbandsgung. En perfekt mjukstart på en lång och annorlunda resa! Därefter tar hon sig med tåg till St Petersburg. Här går hon på spa, blir guidad bland hustak och spanar in marknader. St Peterburg är en väldigt vacker stad som ändå får sägas vara en gömd och glömd pärla. Spana in Sandys instagram för bilder och vlogg på youtube för att se mer! På kartan nedan finns rutten utmarkerad (bortsett från första biten från Stockholm).
Instavänliga sibiriska tundror och mongoliska bergshöjder
Sandys resa går sedan till Moskva och vidare genom otroliga landskap i Sibirien under fyra dagar. Vi gissar på att hon kommer samla på sig ett gäng fantastiska bilder härifrån. Men vi är också ganska säkra på att det blir en digital detox för henne under denna tid eftersom det är riktigt dålig täckning ute på tundrorna. Faktum är att stora delar av Sibirien är extremt glesbefolkad och det är just därför naturen är så vacker, orörd och fängslande!
"Det jag gillar mest med att resa med tåg är att man inte missar någonting"
Visst är det som Sandy själv säger! Fördelen med tåg (förutom att det är ett väldigt klimatsmart sätt att resa på) är att man hinner låta allt man ser sjunka in. Transsibiriska eller Transmongoliska järnvägen tar flera dagar att åka igenom och visst händer det något speciellt i en när man inte har bråttom att ta sig fram. Ett lugn infinner sig och både reflektion och eftertanke gör att man känner sig mer avslappnad. Att resa själv innebär dessutom att du hamnar i fler sociala situationer du annars inte hade hamnat i. Vi på KILROY väntar med spänning på Sandys rapport om vilka hon mött under sin resa längs Sibiriska tundrorna...
Stopp för utflykt vid Irkutsk till Bajkalsjön
När tåget stannar vid Irkutsk så hoppar Sandy av och åker ut på en tur ut till den söta fiskarebyn Listvjanka vid världens djupaste sötvattenssjö Bajkalsjön. En natt spenderas här och vi hoppas för allt i världen att hon testar den rökta fisken Omol nere i hamnen i någon av rökerierna. En fisk som endast finns i Bajkalsjön!
Ännu ett stopp för att besöka mongoliska nomader och bo i traditionell jurta
Detta är helt klart en av höjdpunkterna på denna resan! Vid Ulaanbaatar i Mongoliet är det dags att åka ut på en tur igen. Här möter en guide upp Sandy och tar henne ut till Terelj nationalpark. En nationalpark med otroliga vyer som har både stora klippor och flacka tundror. Vi på KILROY ser mycket fram emot att se bilderna som kommer upp på Sandys instagram! Här finns också enorma rovfåglar i skyn och något så ovanligt som - vildhästar. På tal om hästar så är det klart att hon kommer få chansen att rida lite tam hästrygg över tundran. Natten spenderar i någon av nomadernas vackra jurtor - en form av tält.
Slutstation: Peking och kinesiska muren
Väl framme i Peking (Beijing) så blir det en bokad tur till ett av världens underverk - Kinesiska muren! Tillsammans med en guide som hämtar Sandy på hotellet så åker de i en mindre grupp ut till muren. Ni har säkert hört att man kan se Kinesisk muren från månen och rymden. Men det är naturligtvis helt fel. Muren är på många delar inte mer än 5 meter bred och är alltså på tok för smal för att kunna ses från rymden. Men lång är den. Ungefär 600 mil sträcker sig muren så en liten promenad längst muren ska man unna sig.
Att boka Transsibiriska eller Transmongoliska järnvägen med KILROY
En resa genom Ryssland, Mongoliet och Kina kräver inte bara tågbiljetter, visum och hotellnätter utan framförallt en hel del planering. Därför hjälper våra reserådgivare dig att se till att din resa blir precis som du vill ha den. Kanske vill du åka direkt till St Petersburg och påbörja din resa. Kanske vill du fortsätta söderut med tåg efter att du kommit fram i Peking? Varför inte rulla ner mot Vietnam? Ingenting är omöjligt!
Hör av dig till oss så hjälper vi dig med priser och upplägg! Vår reserådgivning kostar inte en krona!
Prata med oss!