Känn dig trygg när du reser
Vi rekommenderar alltid att du vidtar försiktighetsåtgärder när de är ute och reser, oavsett var i världen du befinner sig. Vid en nödsituation under din resa är det viktigt att känna till allmänna riktlinjer för hur du ska hnatera olika situationer. Om du råkar ut för en plötslig personlig nödsituation, kontakta alltid ditt reseförsäkringsbolag först. Vid behov kan du även ringa KILROYs nödtelefon, som är öppen dygnet runt, för aktut hjälp.
Säkerhetsåtgärder
Alkohol och medvetenhet:
Att resa är ett fantastiskt sätt att uppleva nya kulturer och träffa spännande människor, men det är viktigt att tänka säkerhet samtidigt som man har kul. Var uppmärksam på risken för manipulerade alkoholhaltiga drycker, såsom drinkar spetsade med andra substanser (till exempel GHB) eller metanol. Metanol är en giftig typ av alkohol som ibland kan förekomma i förfalskade eller felaktigt producerade drycker. Det är ovanligt, men viktigt att känna till.
Så här kan du minska risken:
- Håll dig till pålitliga barer: Köp dina drinkar från betrodda barer, restauranger eller butiker istället för från gatuförsäljare eller okända källor.
- Ta aldrig emot drinkar från främlingar och lämna inte din drink obevakad.
- Om en drink är överdrivet billig är det bäst att avstå.
- Undvik hemgjord eller oetiketterad alkohol: Lokalt tillverkad sprit kan vara kul att prova, men det kan också innebära risker. Om du är osäker, välj hellre förseglade och märkta alternativ.
- Se till att du ser när din drink hälls upp eller öppnas. Om du är osäker, fråga vad som finns i glaset. Detta kan skydda dig från mer än bara metanolrisker.
- Var försiktig bland människor du inte känner och undvik att gå hem ensam på natten. Se till att ha sällskap från någon betrodd och acceptera aldrig skjuts från en främling.
- Känn igen symptomen: Metanolförgiftning kan orsaka illamående, huvudvärk, yrsel eller dimsyn, ofta några timmar efter intag. Misstänker du att något är fel, sök medicinsk hjälp omedelbart.
- Be om hjälp vid behov: Om du är osäker på något, tveka inte att fråga lokala invånare, medresenärer eller ditt boende för råd. De vet ofta vad som är säkert.
- Gå aldrig ensam: Om du ska någonstans själv eller med någon du inte känner, se till att någon annan känner till dina planer. Till exempel, om du ska på en sol-hike, berätta alltid för någon på ditt hotel, en reskamrat eller någon du litar på vart du ska och när du förväntas vara tillbaka.
- Respektera lokala kulturer:Seder och normer i andra länder kan skilja sig mycket från vad vi är vana vid i Europa. Se till att du är informerad om kulturen i det land du besöker och om eventuella specifika saker att se upp för. Visa respekt för lokala traditioner och uppför dig hänsynsfullt för att undvika missförstånd.
Dos and Don’ts:
Do:
- Ta hand om dig själv och lita på din magkänsla.
- Det är helt okej att lämna en plats om du känner dig obekväm.
- Känn in dina gränser och säg ifrån när det behövs.
Don’t:
- Sätt dig inte i riskfyllda situationer.
- Undvik fysiskt krävande aktiviteter som är utanför din förmåga, det kan utsätta både dig själv och andra för fara.
- Se till att vara utvilad innan du tar dig an utmanande aktiviteter, som en tuff vandring, särskilt efter en festkväll.
- Simma inte på natten eller gå till stranden om du har druckit alkohol.
- Undvik områden som du hört är osäkra.
Andra säkerhetstips
Reseförsäkring: Det allra viktigaste är att skaffa heltäckande reseförsäkring! Det är ditt bästa skydd om något går snett under resan. Din försäkring kan också erbjuda krisstöd om det behövs medan du är ute och reser.
Sjukdom och olyckor: Ta reda på nödnumret för de länder du besöker.
Vid akuta situationer kan du kontakta din försäkringsleverantör för råd.
Packa ett första hjälpen-kit: Se också till att ha det lättillgängligt, till exempel högst upp i ryggsäcken.
Akuta tandproblem: Om du behöver en tandläkare akut, ring din försäkringsleverantör. De kan oftast hänvisa dig till en närliggande klinik.
Förlorat pass: Anmäl borttappat pass till polisen eller lokala myndigheter.
Kontakta sedan närmaste svenska ambassad, som kan utfärda ett tillfälligt pass. Om det inte finns en svensk ambassad i närheten, ta kontakt med Utrikestjänsten för vägledning. EU-medborgare kan också vända sig till en annan EU-lands ambassad. Observera att tillfälliga pass gäller för hemresa, men inte för att fortsätta resan.
Dödsfall: Om det otänkbara som ett dödsfall inträffar under resan (oavsett om det gäller en familjemedlem eller en reskamrat), anmäl det omedelbart till din reseförsäkringsleverantör och den svenska ambassaden.
Förlorat kreditkort eller telefon: Om ditt kreditkort eller din telefon blir stulen, spärra dem omedelbart. De flesta banker och mobiloperatörer har dygnet runt-hotlines för nödsituationer.
Pengaproblem: Om du förlorar alla dina pengar, kontakta din reseförsäkringsleverantör. Vänner eller familj kan skicka pengar via tjänster som Western Union. Det är också smart att ha en liten reserv av kontanter i bagaget för nödsituationer.
Resedokument: Om du förlorar dina resedokument, oroa dig inte. De flesta är lagrade digitalt och vi kan ofta hjälpa dig att få nya kopior. Tips: Spara dina resedokument digitalt för snabb åtkomst.
Överfall: Om du blir utsatt för överfall, anmäl det omedelbart till polisen eller lokala myndigheter. Sök medicinsk vård vid behov och kontakta din reseförsäkringsleverantör för vidare stöd.
Gripen eller frihetsberövad: Om du blir gripen eller frihetsberövad utomlands, kontakta Utrikestjänsten via ambassaden. De flesta länder tillåter dig att kontakta din ambassad och en advokat, men det bästa är att undvika problem under resan.
Extremväder och naturkatastrofer: Om din resa påverkas av översvämningar, tropiska stormar, jordbävningar, tsunamier eller andra katastrofer, följ lokala myndigheters instruktioner.
Kontrollera Utrikesministeriets reseinformation: Håll dig uppdaterad om reseinformation för olika länder. Utrikesministeriet uppdaterar regelbundet sina riktlinjer, så att du kan hålla dig informerad om vad som händer på resmålen.