Återskapandet av en grön ö med hjälp av solceller i Madagaskar
För att minska koldioxidutsläpp och motverka den snabba avskogningen i Madagaskar har myclimate gått in för att stötta tillverkningen och distributionen av effektiva och klimatsmarta spisar som drivs av solenergi. För varje såld spis planterar myclimate ett träd för att motverka avskogningen. Som en del av projektet utbildas även skolelever i miljöskydd och hållbar matlagning.
Hållbar produktion av solcellsdrivna spisar och ugnar
I samarbete med den schweiziska-madagaskanska organisationen ADES (Association pour le Développement de l'Energy Solaire) har myclimate utvecklat detta projekt. ADES har producerat solcellsdrivna spisar på Madagaskar sedan 2002 vilka säljs till lokala hushåll till ett reducerat pris. Sedan 2010 har projektet expanderat sin verksamhet till hela ön och även utökat produktsortimentet med effektiva ugnar som komplement till spisarna.
Idag har ADES en portfölj med nio olika vitvaror som drivs på solenergi samt el vilka lämpar sig för egenhushåll, såväl som institutioner och organisationer så som skolor, barnhem och sjukhus. Produktion och distribution av produkterna sker över hela ön och de betjänar alla typer av kunder på Madagaskar. Sedan 2017 har en lastbil fungerat som ett mobilt reklam- och informationscenter och denna har fram till idag främst använts på landsbygden i norra Madagaskar.
Miljöutbildningsprogram och effektiv energianvändning
ADES planerar just nu flertalet evenemang med syfte att öka lokalbefolkningens kunskap inom miljö- och hälsoskydd, samt att informera om hälsosam kost i samband med energieffektiv matlagning. ADES kommer att med sitt innovativa miljöutbildningsprogram utbilda elever och lärare i Madagaskars inhemska flora och fauna och på så vis motivera dem att agera på ett miljövänligt sätt.
De klimatsmarta spisarna reducerar ved- och bränsleförbrukningen med upp till 50 %. Resultatet av detta är inte endast minskade koldioxidutsläpp utan även värdefulla monetära besparingar samt tidsbesparingar för hushållen. Fördelarna med det här projektet gynnar i synnerhet kvinnor och barn då exponering för rök under matlagning reduceras.
Försäljningen av de energieffektiva spisarna är en aktivitet som effektiviserar bekämpningen av den snabbt framskridna avskogningen i Madagaskar då ADES finansierar ett träd för skogsplantering varje gång en vitvara säljs. Dessutom minskas koldioxidutsläppen genom en reducerad konsumtion av icke-förnybara biobränslen.
"Min mormor säger att Madagaskar brukade vara en grön ö. Idag är det en röd ö."
Teknologin utvecklas löpande
Solspisarna är perfekta för tillagning av traditionell madagaskisk mat, så som ris, majs, maniok samt kött- eller kycklingsoppa. De nya spisarna kräver dock vissa förändringar när det kommer till matlagningsvanor. För att underlätta för de nya spisägarna har ADES därför startat särskilda utbildningar som säkerställer att vitvarorna används på lämpligt vis.
Sedan 2017 används så kallade Artemisia-briketter, producerade av en typ av biomassa, istället för ved för tillverkning av spisarna och ugnarna. Briketterna är en meter långa, väger 10 kg och produceras av restprodukter från tillverkningen av malariamedicin. Genom denna semi-industriella produktionskedja kan de energieffektiva vitvarorna inte endast produceras på ett hållbar vis, dessutom effektiviserar det tillverkningen och kvaliteten på varorna blir bättre.